Kontakt altid bestyrelsen i god tid forud for at du skal gennemføre et renoveringsprojekt.
Fuldmagt skal være på plads, før man går igang.
Først og fremmest, foreningen og bestyrelsen ser meget gerne, at du vedligeholder og renoverer din lejlighed og vi vil meget gerne bakke dig op i dette eksempelvis hjælpe med at gøre det overskueligt for dig.
Generel vedligeholdelse
Faktisk er det således at generel vedligeholdelse af din lejlighed er dit ansvar og det påhviler dig som andelshaver at være opmærksom på dette. Et enkelt eksempel på dette er, at vådrum skal være ”vandtæt” og det vil sige, at det påhviler andelshavere jævnligt at tjekke for evt., revner i terrazzogulve eller at sikre at ens fuger i badeværelse over tid forbliver tætte. Rengøre og tjekke afløb, så man undgår oversvømmelser. Man kan tage en fagmand med på råd, hvis man er usikker. Dette er ikke et anliggende for vores fælles Gårdmand.
Ved renoverings opgaver
Du er som andelshaver ”bygherre” og ansvarlig for renoveringsopgaven og dens udførelse og at du har de nødvendige dokumenter i form af ”notat” eller byggetilladelse, hvis det er påkrævet. Foreningen repræsenteret af bestyrelsen skal adviseres skrifteligt før du starter et renoveringsprojekt og du skal aktivt modtage en fuldmagt fra bestyrelsen forud for at du påbegynder dit projekt. Det er et krav fra foreningen.
Bestyrelsen vil ud fra din beskrivelse af projektet og evt. bare simpelt tegningsmateriale du måtte vedhæfte, på bedst mulig vis hjælpe med at afdække eventuelle dokumentationsbehov for dig. Vær opmærksom på, at dette kun er hjælp, det er dit ansvar som bygherre at din dokumentation er tilstrækkelig og opfyldt.
Foreningen har ikke en fast ”byggerådgiver tilknyttet beboernes private renovering projekter, det er andelshaverens eget ansvar at kontakte og tilknytte en byggerådgiver hvis nødvendigt, og hvis man ikke har de nødvendige kompetencer selv eller via sine håndværkere.
Igen det er vigtigt, at man er opmærksom på, at man er ansvarlig for projektet som andelshaver. Det er vores erfaring, at man ved den indledende dialog med håndværkere kan få en ide og samtale om omfang og hvad, der er påkrævet.
Der er nogle få generelle ting, som vi har erfaret, nedtagning af bærende vægge kræver en byggetilladelse fra Københavns kommune. Nedtagning af ikke bærende vægge mod badværelse kan i nogle tilfælde løses via et teknisk notat, det er den sagkyndige, der i alle situationer kan og skal afgøre, hvad der er påkrævet. Bestyrelsen skal modtage relevant dokumentation forud for at en fuldmagt kan udstedes. Se liste håndværker m.fl.
Foreningen eller bestyrelse tager ikke stilling til om din væg er bærende, det er bygherres egen opgave at sikre dette og bygherre tager også risikoen her for.
Det er Andelshaveren, der er ansvarlig for at den rette dokumentation er på plads til alle tider, uagtet om foreningen eller bestyrelsen har været taget med på råd for at vejlede og hjælpe vore andelshavere. Bestyrelsens opgave er at sikre den fælles ejendom og bistå andelshavere med at få deres projekter til at forløbe mest hensigtsmæssigt indenfor de fælles rammer. Vær opmærksom på, at en vurderingsmand evt. ikke kan / vil godkende en ”forbedring”, hvis der mangler dokumentation i form af et teknisk notat eller en byggetilladelse afhængig af, hvad der evt. kan være påkrævet. Endnu værre, hvis der opstår skade er det problematisk ift. forsikringen.
I praksis vil foreningen fremover etablere et simpelt overblik over pågående beboerrenoveringsopgaver i foreningen, hos bestyrelse og vicevært. Det vil også være repræsentanter fra bestyrelsen og viceværten som tilser projektet fra foreningens side, ved få konkrete steps som aftales, afhængig af projektets omfang.
Din renovering skal foregå således at du tager mest muligt hensyn til dine naboer i processen. Flere og flere arbejder hjemmefra og det er væsentligt, at du adviserer dine naboer i opgangen i god tid forud for at der måtte pågå støjende arbejde, - nedbrydning, specifikt gulvafhøvling ved man forud, hvornår foregår og det er således muligt og påkrævet, at man lige adviserer sine naboer. Planlæg dine opgaver, så du så vidt mulig undgår larm udenfor normal arbejdstid. Det er ok at arbejde i weekender, men igen vis hensyn.
Nedbæring af affald skal ske med respekt for fælles opgangsarealer og foreningens ejendom.
Affald i forbindelse med renovering skal bortskaffes af bygherre selv og den fælles affalds- eller storskraldsløsning må IKKE benyttes til dette. Det belaster vores fælles viceværtservice i for høj grad og det er ikke rimeligt, at din nabo skal ”betale” for din renovering .
Opgang, fælles ejendom. Tag et par billeder af din opgang, vægge, loft, gulv, således du kan dokumentere, hvis skader har været der før, du startede din opgave – eller forud for din indflytning for så vidt. Hvis der er ”spor” og skader efter din renovering risikerer du, at du bliver holdt ansvarlig og skal betale for udbedringen. Det er god stil selv at melde, hvis man selv eller en tilknyttet håndværker lige har trukket et langt spor hen ad væggen.
Bygherre er ansvarlig for evt. følgeskader på foreningens fælles ejendom eller på 3. mands ejendom, herunder naboer, -underboer, - beboere ovenover. I forbindelse med etablering af badeværelse og vådrum skal forening besigtige opgaven, arbejdet og se / besigtige bærejern og vådrumssikring.
Bærejern overflade skal i det omfang overfladen fritlægges behandles med rusthæmmende middel "Galvafroid" - en let og ikke bekostelig behandling, som du eller din murer foretager, efter forskrifter (anvisning) fra producent.
Besigtigelsen her giver foreningen et løbende indblik i foreningens fælles ejendom og den rusthæmmende behandling er forebyggende. Vigtig note, bærejern skal ikke fuldt fritlægges (så du kommer ned til naboen) men kun overfladen af bærejernene skal beses og behandles. Tidspunkt for dette skal aftales forud, så dette bliver praktisk muligt.
Når der evt. skal nedbrydes, så gør dette nænsomt. Det er en gammel ejendom og renover med respekt for din- og fælles ejendom.
Det er ikke et krav, at man bruger de listede håndværkere, men det er et krav generelt, at man bruger autoriserede håndværkere til VVS, EL og Kloak. Alt arbejde som kræver autorisation skal udføres af autoriserede håndværkere.
Se desuden håndværker- / rådgiver liste.
God fornøjelse.